Erfgoedweekend

 


Erfgoedweekend in Zwevegem op 24 en 25 april 2021: Wij doen de nacht !

Alle informatie en activiteiten zijn onder voorbehoud van de dan geldende coronamaatregelen.


Ontdek de gloednieuwe luisterwandeling in Transfo Zwevegem vanaf zaterdag 24 april. 
Leg je oor te luisteren op Transfo Zwevegem, de majestueuze erfgoedsite waar ooit duizend mensen werkten. Tijdens deze luisterwandeling kom je te weten hoe al die mensen het leven en werken in deze elektriciteitscentrale hebben ervaren. Van 1913 tot 2003 werkte de kostwinner van heel wat gezinnen in Zwevegem in "den ellentriek".  Hun verhalen zijn bijzonder kleurrijk en getuigen van het knetterend verleden op de site. Wij sprokkelden al hun verhalen en presenteren ze in deze beklijvende luisterwandeling. 

Je luistert via de Erfgoed app of via Youtube. Deze luisterwandeling wordt permanent en gratis aangeboden. 

TIP: Download vooraf de Erfgoedapp op jouw smartphone en gebruik het klavier om de zes verhalen te beluisteren. 

 

 

Beleef een uitzonderlijk dagje uit dankzij onze tips !

Combineer met Transfo Circuit: reserveer een interactieve tocht met een tiental opstellingen/proeven op unieke locaties op de site. Klik voor alle details.
Of plan vooraf een fietstocht met tandem en picknick bij Camping Transfo. Ontdek de mogelijkheden. 
Zondag 25 april is ook Nieuwbouw Zondag, dan kan je het gloednieuwe kijkappartement in Residentie Edison op Transfo bewonderen. Wij zijn alvast heel nieuwsgierig, jij ook ? Let wel: hiervoor moet je vooraf inschrijven.  Lees er alles over. 


Benieuwd naar het verhaal van La Flandre en Transfo?


Doe dan de avondwandeling van La Flandre (OC De Brug) naar Transfo (of omgekeerd).

Dat de huidige site OC De Brug vroeger de textielfabriek La Flandre was, weten nog weinigen. Nochtans was in 1910 La Flandre een van de grootste fabrieken van Zwevegem. De stichter Jan Raes leverde een belangrijke bijdrage aan de industrialisering van Zwevegem en zorgde voor een stuk welvaart bij onze (over)grootouders. Zo speelde La Flandre tevens een cruciale rol in de oprichting van de elektriciteitscentrale net ernaast. 

Aan OC De Brug kan je in het schemerduister een projectie bekijken van sprekende foto’s van de fabriek en de arbeiders. Daarnaast kan je op verschillende panelen nog meer sfeervolle beelden én verhalen bekijken. Wandel langs de vaart naar Transfo, geniet van de foto’s en verheug je al op de nocturne die tegelijk in Transfo plaatsvindt. Daar leer je via het luisterverhalenparcours alles over het wonen en werken in de elektriciteitscentrale en hoe er ook tijdens de nacht in Transfo drukke bezigheden waren.   

Surf nu naar Zwevegem Erfgoeddag voor alle details.

Iedereen is hartelijk welkom, veel plezier !