Kunstige Expo's

Transfo Zomert zet kunstenaarstalent in de zon.

Transfo Zwevegem biedt ruimte aan artistiek talent. In het kader van Transfo Zomert krijgen twee kunstexpo’s hun welverdiende plaats op deze inspirerende erfgoedsite. Enerzijds zal de Kunstacademie  van Zwevegem de mooiste kunstwerken van de afdeling “Beeld” in hun expo “Adults Only” voorstellen. Anderzijds presenteren de leerlingen van de vrije beeldende kunst, de industriële kunst en de architecturale en binnenhuiskunst van Design & Art School, campus DAS-Guldensporencollege hun afstudeerprojecten.

Elke zomer transformeert de imposante elektriciteitscentrale in een gezellige pleisterplaats voor zomerse memorabele momenten. Naast het vast aanbod van avonturensport met Oenanthe en de Duiktank, activiteiten op het Zomerterras50Bar, de escape rooms van Plong, evenementen in
De Circus Brouwerij, vormt de erfgoedsite ook altijd het unieke decor voor bijzondere ervaringen. Deze zomer zijn dit twee kunstexpo’s met werk van de Kunstacademie Zwevegem in het Mechaniekersgebouw en van DAS Kortrijk op de 5e verdieping van het Nieuw Transfogebouw.
 

De afdeling ‘Beeld’ van de Kunstacademie Zwevegem stelt de beste werken van alle leerlingen van het afgelopen jaar voor. Onder de vlag “Adults Only” brengen zij een ondeugende expositie met een leuke knipoog onder leiding van coördinator Nadine Vanimschoot. Zij organiseren een finissage op 2 september.
 

Design & Art School Kortrijk, campus DAS-Guldensporencollege, presenteert de afstudeerprojecten van zeventien leerlingen uit hun drie kunstrichtingen. Het afgelopen academiejaar kozen de kunstenaars van de richting “architecturale en binnenhuiskunst” voor de tweede maal een historisch gebouw op Transfo Zwevegem als onderwerp voor hun geïntegreerde proef. Ditmaal hebben zij zich gebogen over de Directeurswoning en de Sokkel van de Koeltoren. Zij dachten na over een nieuwe invulling en tekenden er de architecturale plannen voor. De bezoeker apprecieert ongetwijfeld de originele ideeën voor invulling, de opmerkelijke moodboards en de afgewerkte maquettes voor beide gebouwen.
De leerlingen van de afdeling “Vrije beeldende kunst” werkten rond een persoonlijk thema dat zij artistiek vorm gaven in alle mogelijke kunstvormen zoals schilderen, beeldhouwen, audiovisueel, … Het resultaat is een indrukwekkend, individueel portfolio dat de eigen sterktes in de verf zet.
In de afdeling “Industriële kunst” gingen de jongeren aan de slag in het kader van “Durf 2030”, het project van Stad Kortrijk ter voorbereiding van hun kandidatuur als Culturele Hoofdstad in 2030. Het  thema ‘zorg voor mens en natuur’ leidde tot bruisende ideeën. Ze ontwierpen elk een concept dat zich richtte op een specifieke doelgroep. Ze verduidelijkten dit concept via schetsen, prototypes en infographics.

Hun inspiratie en creativiteit leverden verbluffende projecten die tijdens deze expo te ontdekken zijn op zaterdag 2 en zondag 3 juli van 10u tot 17u.

Beide expo’s zijn bovendien ook in juli en augustus te bezoeken met de gids op de wekelijkse siterondleiding op woensdag om 14u. Afspraak op de parking aan de Blokellestraat 113b. Deelname is gratis na inschrijving vooraf via de link hieronder. Of check het volledige programma met alle mogelijke activiteiten en inschrijvingslinks op www.transfozomert.be. Op aanvraag kan er voor een groep van 10 personen ook een rondleiding voorzien worden op een datum en uur naar keuze (mits betaling).