Provincie West-Vlaanderen zoekt ontwerpteam voor bezoekersparcours Transfo Zwevegem

Provincie West-Vlaanderen zoekt ontwerpteam voor bezoekersparcours Transfo Zwevegem

De Provincie West-Vlaanderen neemt een grote stap in de ontsluiting van de Transfosite in Zwevegem met een nieuw educatief bezoekersparcours. Er wordt een opdracht tot ontwerp uitgeschreven. Dat is beslist op de West-Vlaamse provincieraad in de zitting van donderdag 28 januari.

Energietransitie

De Provincie West-Vlaanderen zet samen Intercommunale Leiedal en de gemeente Zwevegem verder in op de ontsluiting van de voormalige elektriciteitscentrale Transfo. Het decor leent zich perfect om het brede verhaal van de energietransitie voor te stellen aan het ruime publiek. Bezoekers zullen via een educatief bezoekersparcours op de site en vooral in de grootse gebouwen met majestueuze machinekamers, kunnen kennismaken met het energieverhaal.

Voor dat bezoekersparcours gaat de Provincie op zoek naar een ontwerpteam dat een ontwerp voor een of meerdere parcours en een exploitatie- en businessplan opmaakt, maar ook kan instaan voor de begeleiding van de uitvoering van het ontwerp, zoals de opmaak van de technische plannen en kostenraming, het samenstellen van het omgevingsdossier (indien nodig) en het testen van het parcours.

De kosten daarvoor worden geraamd op 120.000 euro (btw incl.). Voor de realisatie en uitvoering die daarop volgt is een geraamd investeringspakket voorzien van 550.000 euro (incl. BTW).

RE/Sourced

Het project maakt deel uit van RE/Sourced, een partnerschap van Intercommunale Leiedal, de Provincie West-Vlaanderen en de gemeente Zwevegem, dat instaat voor de integrale reconversie van de site en gericht is op hernieuwbare energie, circulaire economie en de reconversie van erfgoed. Het project voorziet in de ontwikkeling van energie-infrastructuur, de oprichting van een energiecoöperatieve en dus ook de ontwikkeling van het bezoekersparcours. De drie structurele partners werken samen om Transfo de herbestemming te geven die ze verdient: de reconversie van industrieel erfgoed met een regionale, nationale en zelfs internationale uitstraling. De Provincie West-Vlaanderen leidt de ontwikkeling van het parcours.

Transfo

De beeldbepalende elektriciteitscentrale werd opgericht in 1912 maar is sinds 2001 niet meer in gebruik. Het beschermd monument heeft zich ondertussen ontwikkeld als multifunctionele site met onder meer (sociale) woningen, kantoren, een microbrouwerij, eventruimtes en vrijetijds- en sportfaciliteiten, zoals de duiktank die in 2015 door de Provincie West-Vlaanderen werd geopend en het avonturenparcours.